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MS comments on the guidance note on working capital following EGESIF presentation on 17 December 2014 

N° MS MS comment COM reply 

1)  CZ "For financial instruments implemented in accordance with 

Article 38(1)b of the CPR, evidence of compliance with the 

eligibility conditions will be provided by the application forms, 

with supporting documents including business plans."   

Q: Two possible interpretations: 

1)  MAs should ask for the application forms (or copies) from the 

financial intermediaries and keep them themselves?  

2)  Is it enough to make sure that such documents are kept at 

the level of financial intermediaries? 

We kindly ask for clarification. 

There is no requirement that the application forms with supporting 

documents including business plan are kept at the level of managing 

authority. In line with Article 9(1)(d) of Regulation (EU) 480/2014 

supporting documents should be kept at any of the following levels: 

managing authority, financial intermediary, body that implements 

fund of funds. The arrangements for documentation to be kept at 

different levels should be agreed in the funding agreement.  

2)  PL "Regulation (EU) No 1303/2013, Article 37(1), 37(4), Article 

42(1)b (Common Provisions" 

Q: Why the reference only to this article? It seems that it should be the 

article 38(1)(b)? 

The reference to Article 42(1)(b) is not correct and should be 

removed. 

The proposed reference to Article 38(1)(b) cannot be accepted as 

the note is applicable also to contributions to EU level instruments 

under Article 38(1)(a).  

3)  Pl "6. penetration of new markets (such as expansion of product or 

service range, territorial expansion), " 

Q: Pl suggests adding "or service" 

COM agrees to add "or service" 

4)  PL "When the conditions of eligible enterprise and eligible support 

target are fulfilled, support from a financial instrument for 

In order to align with the CPR text COM will modify: 
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working capital is possible. Such support must comply with the 

limits set by state aid rules, if applicable,  and be with a view to 

stimulating the private sector as a supplier of funding to 

enterprises." 

Q: Pl suggests adding "if applicable".  

"..must comply with the limits of applicable state aid rules" 

5)  PL "For financial instruments implemented in accordance with 

Article 38(1)(b) CPR, evidence of compliance with the eligibility 

conditions will be provided by the application forms, with 

supporting documents including business plans.  These 

documents are an explicit part of the audit trail (in accordance 

with Article 9(1)(e)(vii) of Regulation (EU)480/2014). For EU level 

instruments implemented in accordance with Article 38(1)(a) 

CPR, evidence will be provided in the equivalent documentation 

in accordance with the delegation agreement or funding 

agreement applicable to the instrument. " 

Q: The same documentation for the evidence of compliance with the 

eligibility condition should be required regardless of the level of the 

establishment of financial instrument.  

The reference to the application form and the business plan is made 

explicitly in Article 9(1)(e)(vii) of Regulation (EU)480/2014 which is 

not applicable to financial instruments under Article 38(1)(a). This is 

why for contributions to EU level FI the paragraph speaks about the 

equivalent documentation in accordance with the delegation 

agreement of funding agreement. 

6)  LT Title of the section “Types of enterprise eligible” should be 

changed to more broad “Types of final recipients”. As natural 

persons engaged in economic activities can be final recipients of 

the FI legally not being enterprises. 

Eligibility of working capital is limited only to enterprises as set out in 

paragraph 4 of Article 37 CPR.   

7)  LT The requirement of 2 years duration for working capital facility The CPR does not specify the precise tenor of working capital. The 
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should be removed. The guidelines set forth the provision as 

well as an exception from this provision at the same time 

(“notwithstanding the shorter tenors on a revolving basis”), 

therefore it creates ambiguity. It should be clear that financing 

of working capital is eligible as long as it is related to the listed 

eligible targets. 

text of the guidance note gives an indication of market practice in 

the spirit of the ESIF objectives whilst not excluding other justified 

arrangements. 

8)  LT Is the working capital loan eligible if it is directly related to the 

eligible target (provided in the CPR and listed in the Guidelines) 

financed from the final recipient’s own funds? 

Such cases are to be examined on case by case basis. Since ESIF 

focus is on investments it would be more advisable to finance from 

ESIF programme contribution an investment falling within the 

eligible target and use final recipient's own resources to cover 

working capital needs. 

9)  LT Eligible target no 4 - strengthening of the general activities of an 

enterprise (stabilising and defending the existing market 

position, strengthening of capacity utilisation) may not have a 

business plan. Whereas according to par. 3 of the section 

“Specific points on support for working capital” a business plan 

is compulsory. The guidelines should make clear if it is possible 

to finance strengthening of the general business activities 

outside the business plan (but having a business plan as a 

supporting document for the evidence of eligible target financed 

from private funds). 

The requirement for a business plan is set out under Article 

9(1)(e)(vii) of Regulation (EU)480/2014. 

More generally, any financial intermediary will only provide debt 

finance against sufficient supporting documentation of financing 

needs and viability (no financing of losses) 

10)  LT As the requirement of compulsory co-investment of the private 

sector comes from state aid requirements and is applied to all FI 

not only for the working capital, the provisions on the 

COM considers that this paragraph is essential. Indeed the 

compulsory co-investment by an independent private investor is 

required under the applicable State aid rules. In addition, in relation 
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investments of private sector should be removed (state aid 

requirements being applied anyway).   

to ESIF support to working capital Article 37(4) explicitly links the 

stimulation of private sector funding to enterprises with the support 

to working capital.  

11)  HU Involvement of private co-investor for different types of FIs 

a) in guarantee funds  the requirement of private co-

investor is automatically ensured because at least 20% 

of the bank's and guarantee institution's risk is not 

covered by the ESIF programme1, furthermore the 

financial intermediary has to originate loans or to 

provide guarantees with its own resources.   

b) in equity funds in most cases  private participation 

must be ensured (as the State aid framework on risk 

finance requires private participation),  

c) in loan funds  private participation would take place 

at the level of the loan fund itself.  

Q: The expected level/form of the private participation is unclear 

based on this text. Under point c) it is expected at the level of the loan 

fund, while according to the definition of leverage in the glossary and 

according to another statement of the present note (highlighted above 

There will be a separate guidance fiche on leverage. Nevertheless, it 

is worth explaining that in the case of a loan fund usually the private 

participation takes place at the level of a financial intermediary 

where ESIF programme contribution and the contribution by a 

financial intermediary are pooled together and jointly provided to 

the final recipient. The contribution at the level of investments in 

final recipients would usually take place in equity instruments where 

on deal by deal basis the co-investment by the private investor is 

made together with ESIF programme investment.  

                                                           
1 As provided for in State aid framework OP guarantee cannot exceed 80% of the underlying loan. Moreover, in line with Article 42(1)(b) the amount of OP resources 

committed for guarantee contracts shall result from a prudent ex-ante risk assessment. 
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in blue), only the private participation is expected but its level/form is 

not defined (could be done also at the level of the final recipient). This 

needs further clarification either here or in another document. (COM 

informed the delegations at the 17 December EGESIF meeting that this 

point will be elaborated on in the guidance note on leverage due in Q2 

2015. This is acceptable; maybe a footnote or cross-reference 

indicating that further details are presented in the leverage guidance 

would be useful and serve clarity.) 

12)  EL "For financial instruments implemented in accordance with 

Article 38(1)(b) CPR, evidence of compliance with the eligibility 

conditions will be provided by the application forms, with 

supporting documents including business plans. " 

Q: This doesn’t seem to be absolutely in line with point 4) above. 

Moreover, for “activities aimed at stabilising and defending the 

existing market position, strengthening of capacity utilisation” there is 

no essential necessity to draw a business plan. 

Q: The market practice in Greece prescribes that no supporting 

documents are requested by the Greek banks before approving 

working capital facilities. Such documents, evidencing the utilisation of 

ERDF financing for eligible expenditure must be submitted by the 

beneficiary SME. We propose to delink the financing of working capital 

from supporting documents, including business plan, or else apply the 

provisions also for EU level FIs. 

See COM reply to question 9 above. 

The reference to the application form and the business plan is made 

explicitly in Article 9(1)(e)(vii) of Regulation (EU)480/2014 which is 

not applicable to financial instruments under Article 38(1)(a). This is 

why for contributions to EU level FI the paragraph speaks about the 

equivalent documentation in accordance with the delegation 

agreement of funding agreement. 

13)  EL "Categories of expenditure for which the working capital could 

be used can include, amongst others, the funds required to pay 

COM agrees to replace "can" by "may" 



6 

 

N° MS MS comment COM reply 

for raw materials and other manufacturing inputs, labour; 

inventories and overheads, funding to finance trade receivables 

and non-consumer sales receivables." 

Q: The example focuses on variable costs.  Other types of expenditure 

such as fixed costs i.e. rent, utilities, etc, might also be part of a 

business plan aiming at expansion, strengthening, etc.  

We propose replacing the word “can” with “may”, so as to allow for 

other expenditure categories where appropriate. 

 

14)  EL "The support to enterprises to finance working capital facilities 

would be expected generally to have a term of at least two years 

(notwithstanding shorter tenors on a revolving basis)." 

Q: We propose the time period to be free and flexible according to the 

real needs of each enterprise. 

 

See COM reply to question 7 above. 

15)  EL "Nevertheless, the amount and proportion of working capital 

should be justified in business and economic terms." 

Q: Proportion on what base?  

We propose to remove this sentence. Moreover, it is noted that, the 

risk sharing principle, applied to all FIs, should be considered as 

adequate to cover considerations on the amount of working capital 

COM considers that this paragraph is essential. The amount and 

proportion of working capital differs depending on business sector 

and specific business case.  
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justified for each business plan.  

16)  EL "in loan funds private participation would take place at the level 

of the loan fund itself." 

Q: Please add “in most cases” 

 

COM will revise and introduce "generally". However, COM recalls 

that private contribution of the final recipient is not considered as 

contribution from independent private investor. 

 

17)  DE Derartige Ausführungen werden nicht als sinnvoll erachtet. Mehr als 

die Hälfte des Papiers sind Hinweise, was in den verschiedenen 

Artikeln der Allgemeinen ESIF-Verordnung bzw. in der Delegierten 

Verordnung 480/2014 geregelt ist.  

In den letzten Absätzen des Papiers (ab dem 5. Absatz des Punktes 

“Specific points on support for working capital”) werden jedoch 

Bestimmungen genannt, welche u. E. zu einschränkend sind, zumal 

diese über die Regelungen der Verordnungen zu den ESI sowie im 

Bereich des Beihilfenrechts hinausgehen. 

1. Begrenzung der Finanzierungen auf Laufzeiten mit 

mindestens 2 Jahren 

Diese Einschränkung wird nicht als sinnvoll erachtet, da auch 

fristenkongruente und damit ggf. kurzfristigere 

Finanzierungen möglich bleiben sollten (bspw. im Rahmen 

von Auftragsvorfinanzierungen mit einem Auftragszeitraum 

von weniger als zwei Jahren) 

2. Die betriebswirtschaftliche und ökonomische Begründung 

einer derartigen Finanzierung ergibt sich u. E. aus dem 

Instrument heraus. Ohne eine derartige Begründung ist eine 

Inanspruchnahme dieser Instrumenten, die mit einer 

1. See COM reply to question 7 

2. The guidance fiche requires that the amount and proportion of 

working capital should be justified in business and economic terms. 

Such justification relates to the particular investment and will be 

given in the business plan and application submitted by the final 

recipient.  

The justification for support from FI in the meaning of market failure 

is done in ex-ante assessment and at the global level.   

3. Paragraph 4 of article 37 says that support may "include working 

capital within the limits of state aid and with the view to stimulating 

the private sector as a supplier of funding to enterprises". The 

guidance fiche is clear that support of working capital should (not 

must) be linked to co-investment by private investor. 

4. The requirements linked to the working capital are the same as 

requirements for tangible and intangible assets (Article 37(4) 
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unbedingten und verzinslichen Rückzahlungsverpflichtung 

verbunden sind, im Gegensatz zu Zuschüssen aus Sicht der 

Zielunternehmen nicht sinnvoll. 

3. Bei Darlehensfonds wird nicht in allen Fondskonstruktionen 

auf der Ebene des Fonds ein privater Anteil erbracht. Es sollte 

unbedingt vermieden werden, dass die unter dem Punkt c im 

Abschnitt „Involvement of private co-investor for different 

types of Fis“ benannte Regelung dazu führt, dass 

Arbeitskapital nur aus Darlehensfonds finanziert werden 

können, welche einen Anteil privaten Kapitals auf Fondsebene 

aufweisen.  

Es sollte zudem möglich sein, eine 100%-Finanzierung von 

Arbeitskapital zu gewähren, wenn die beihilferechtlichen 

Regelungen eingehalten werden (bspw. De-minimis-Regel 

oder Art. 22 AGVO). Andernfalls würden sich 

Finanzierungsschwierigkeiten von insbesondere 

Unternehmensneugründungen nicht beheben lassen. 

4. Grundsätzlich werden in Art. 37 Abs. 4 keine spezifischen 

Regelungen für die Finanzierung von Arbeitskapital getroffen. 

Dies erscheint sehr sinnvoll, da sich häufig ein Finanzbedarf 

für Arbeitskapital und für Investition in einem Vorhaben 

zusammen ergeben. Sofern für einzelne 

Finanzierungsgegenstände besondere Bestimmungen 

getroffen werden, ergeben sich Schwierigkeiten der 

vertraglichen Vereinbarungen mit dem Zielunternehmen. Im 

schlimmsten Fall müssten zwei Verträge mit 

unterschiedlichen Bestimmungen für die Finanzierung ein und 

desselben Vorhabens erstellt werden. Dies sollte unbedingt 
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vermieden werden. Andernfalls ergibt sich eine 

wirtschaftliche Hemmschwelle der Darlehensgewährung 

insbesondere bei kleinen Vorhabensvolumina. 

 


