Keres�s

R�szletes keres�s

fizimiska Creative Commons License 2009.01.28 0 0 42

Ha j�l tudom, Magyarorsz�gon nem k�telez� felt�ntetni hogy mennyi az �lelmiszerek TFA tartalma, ezzel szemben j�p�r orsz�gban nem-, vagy csak minim�lis mennyis�gben tartalmazhatnak. 

Ha t�nyszer�bben szeretne valaki err�l a k�rd�sr�l olvasni, ezt az �r�st javaslom:

Margarin a termin�tor 

A c�m el�g hat�svad�sz de am�gy j� �r�s. Kiemeln�m, hogy Mo.-on mivel nincs korl�tozva a TFA tartalom, ebb�l a szempontb�l az ipar sz�m�ra k�sz�lt s�t�zsirad�kok nagyobb kock�zatot jelentenek mint a margarin.

Keksz, ropi, felv�gott, csipsz, pattogatott kukorica, s�lt krumpli �s hasonl� nyal�nks�gokb�l nyilv�n t�bbet fogyaszt az arra hajlamos egy�n �s ezzel ar�nyosan t�bb TFA-t is visz a szervezet�be mint egy szelet margarinos keny�rrel.

El�zm�ny: pint (41)
pint Creative Commons License 2009.01.27 0 0 41
ezen az oldalon (margarin.hu!) �rdekes m�don nem tal�lni a transzzs�rsav sz�t. hm.

site keres�ssel ezt tal�ljuk (google: transzzs�rsav site:margarin.hu)

"A j� min�s�g� margarinok transzzs�rsav-tartalma alacsony, a WHO �ltal aj�nlott 1 sz�zal�k alatti, zs�rsav�sszet�tel�knek k�sz�nhet�en a sz�v- �s �rrendszerre kifejezetten j� hat�ssal vannak"

aha. sz�val a j� min�s�g�ek. melyek azok? fel van t�ntetve rajtuk? vagy csak a leveg�be van besz�lve megint?
El�zm�ny: anev (40)
anev Creative Commons License 2009.01.27 0 0 40
No itt is tal�ltam err�l egy �r�st: Margarin vagy vaj
jerk Creative Commons License 2008.01.22 0 0 39
A coca-col�b�l.
El�zm�ny: pint (37)
kis59 Creative Commons License 2008.01.11 0 0 38

Szerintem ez egy�bk�nt sincs a keny�rben.

T�nyleg, a vajban lehet?

El�zm�ny: pint (37)
pint Creative Commons License 2008.01.10 0 0 37
"Azt teszek bele, amit �n akarok (meg ami van itthon)."

na de honnan veszel guargumit?
El�zm�ny: kis59 (36)
kis59 Creative Commons License 2008.01.10 0 0 36

Mi m�r vagy 15 �ve le�lltunk a margarinr�l....

Volt egy �reg amerikai prof (sajn m�r r�g meghalt), aki m�r akkor �g�lt a margarin ellen, hogy az nem eg�szs�ges. akkor m�g teljesen egyed�l volt a v�lem�ny�vel. A sok vaj ellen�re a gyerekek igencsak v�konyk�k. Igaz, sokat is mozognak....

Ja, �s a kenyeret s�tj�k...:)))

Azt teszek bele, amit �n akarok (meg ami van itthon).

Vagy komplett technol�gi�m, hogy hogyan lehet HALB�LB�L margarint csin�lni nagy�zemileg. Ha valakit �rdekel, h�tv�g�n megkeresem...:))

k�khagyma Creative Commons License 2007.12.22 0 0 35
Sajnos nem ez az egyetlen n�v�n aluli m�sor, ami teret enged az �ltudom�nynak. N�zz�tek meg egyszer (de el�tte vegyetek be nyugtat�t :-))) ) a TV2-n a K�t test�r c. rekl�mm�sort. Vas�rnap d�lel�tt 10 k�r�l adj�k. T�m�ny rekl�m az eg�sz, �s a t�bbsz�r�sen elkasz�lt (�ssejtfokoz�s) Szab� a "szak�rt�j�k". Hihetetlen, milyen parasztvak�t�sokkal van teli... :-( �s ezzel t�mik a n�pet. :-(((
El�zm�ny: psylocybin (34)
psylocybin Creative Commons License 2007.12.21 0 0 34
Az eg�szben a felh�bor�t�, hogy ezt a k�rlevelet T�NY-k�nt t�rta a n�z�k el� az RTL Klub Csak Csajok c. m�sor�ban egy z�lds�gzab�l�, anorexi�s zombi. Hogy lehet egyetlen molekul�nyi k�l�nbs�gre hivatkozni?? Eszerint a logika szerint a higany ugyanaz mint az arany, csak �pp eggyel t�bb proton ill. neutron van benne. De a k�mi�ban rengeteg p�ld�t fel lehet m�g hozni... nem mindegy hogy O2 (oxig�n) vagy O3 (�zon) , mint ahogy az sem hogy H2O (v�z), vagy H2O2 (hidrog�n-peroxid). :)
Amiatt a molekula miatt van az, hogy nem m�anyagot, hanem margarint esz�nk. Mindenkinek, aki �gy gondolja, hogy m�anyagot eszik, amikor margarint ken a keny�rre, azt k�v�nom, hogy �zond�s leveg�ben hidrog�n-peroxidot igyon amikor szomjas! Tal�n �gy r��bred, mi is a k�l�nbs�g...
TestiPasztor Creative Commons License 2007.12.19 0 0 33
Vaj, margarin, disznozsir, olivaolaj, kokuszzsir, kakaovaj, tok midnegy.

Ha nem eszik az ember minden nap fel kilo krumplit hasabburgonyanak megsutve, meg nem ontozi "szaftal" a tokfozeleket, nemmarekkal szedi a zsirosbodonbol a zsirt a vacsorahoz, meg hetente parszor nem a teve elott ul orakat egy csipszeszacskoval a kezeben hanem valami minimalisat mozog, akkor rogton midegy, hogy vaj vagy margarin.

Mindent mertekkel. A tonhalban is annyi a higany, hoy a fal adja a msikat.
newPenion Creative Commons License 2007.12.19 0 0 32

Teflonos serpenyo kell. Abban szinte nem is kell zsirad�k.

 

Ha pedig teflonos k�st hasz�lunk, akkor lehet vaj n�lkul is kenyeret kenni. :-)

T�r�lt nick Creative Commons License 2007.12.17 0 0 30
Bocs, �gy rendben van, f�lre�rtettem......
El�zm�ny: k�khagyma (23)
k�khagyma Creative Commons License 2007.12.17 0 0 29

Eg�szs�ges �tel nincs, mindegyikt�l meghalsz

 

No igen, ezt b�torkodtam �rni �n is kor�bban: mindenb�l, csak m�rt�kkel.

Am�gy meg alapm�:

 

 

TILTS�K BE A DIHIDROG�N-MONOXIDOT!

 

:-)))))))

El�zm�ny: Astrojan (27)
pint Creative Commons License 2007.12.17 0 0 28
http://en.wikipedia.org/wiki/Rapeseed#Nutritional_value
El�zm�ny: T�r�lt nick (25)
Astrojan Creative Commons License 2007.12.17 0 0 27

Igen, el�g j�l �sszefoglaltad. Eg�szs�ges �tel nincs, mindegyikt�l meghalsz. Minden (�lelmiszert) m�rt�kkel lehet fogyasztani, nem v�letlen�l javasolj�k a v�ltozatos �trendet amit term�szetesen nem tudunk teljes�teni. A m�rgek abban k�l�nb�znek az �lelmiszerekt�l, hogy azokb�l kevesebbet szabad fogyasztani.

 

Betegeknek speci�lis lehet az �trendje, bizonyos anyagcserebetegs�gek, enzimdefektusok eset�n felhalmoz�dhat valamilyen boml�sterm�k pl fenilketon�ria, k�szv�ny a h�gysavval vagy epe, vesek�vek stb.

 

 

Cs�v 20, egyet�rtek, a margarinban l�v� nem enzimatikus, katalitikus hidrog�nez�ssel keletkez� transz kett�sk�t�sek lebont�s�ra nincs j�l felk�sz�lve a szervezet �s ez�rt ha sok margarint esz�nk akkor a term�szetes cisz zs�rsavaink (pl sejtmembr�nokban) lecser�l�dnek transz zs�rsavakra �s ez felszaporodhat. Nem tudni mit okoz, cisz kett�sk�t�s am�gy laz�tja a membr�nt (a lipidr�teg olvad�spontja cs�kken).

 

A (diszn�)zs�r meg a n�v�nyi olajok nagyj�b�l ugyanaz az anyag (trigliceridek, az olajban kicsit t�bb a kett�sk�t�s), "eg�szs�ges" ember szerintem mindegy melyikkel f�z ugyanis a szervezet ha nem kap koleszterolt akkor k�sz�t mag�nak. Sok kell az ep�hez ami litersz�m termel�dik persze ennek nagyr�sze recirkul�l.

 

Nem hinn�m, hogy a repceolajat le kellene h�zni, hogy milyen adal�kanyagok vannak az �lelmiszerekben az persze m�s k�rd�s. Minden �lelmiszernek lehet tal�lni valamit ami miatt nem szabad kiz�r�lagosan fogyasztani, pl a halak �sszegy�jtik a szennyez�d�seket, rengeteg toj�s vitaminhi�nyt okoz �s t�nyleg sok benne a koliszterin, b�r az agyban (vel�) t�bb van. Vagy ak�r az alma:

 

meg kell enni a h�j�t is kisfiam mert abban van a vitamin.

Meg a permetl�.

 

El�zm�ny: T�r�lt nick (26)
T�r�lt nick Creative Commons License 2007.12.17 0 0 25
A repce az �sszes zsirad�k k�z�l a legkev�sbb� eg�szs�ges, a v�laszt�k alja! Azut�n m�r csak a diszn�zs�r j�n, �reg kandiszn�b�l..... 
El�zm�ny: pint (22)
k�khagyma Creative Commons License 2007.12.16 0 0 24
N�lad a pont! :-)
El�zm�ny: T�r�lt nick (21)
k�khagyma Creative Commons License 2007.12.16 0 0 23

Ha nem �rted, nem az �n hib�m...

 

A k�t f�z�si (s�t�si) m�d k�z�tti k�l�nbs�gre pr�b�ltam r�mutatni.

Az �tlagos magyar h�ziasszony a liternyi olajokban val� s�t�st prefer�lja, m�g az olaszok, egy�b mediterr�n n�pek pedig a kev�ske olajon s�t�st. �n ez ut�bbi mellett teszem le a voksom.

 

Nem azt �ll�tottam, hogy azonos m�dszer mellett kell kevesebb ol�v�b�l!!!!!!!!!

El�zm�ny: T�r�lt nick (19)
pint Creative Commons License 2007.12.16 0 0 22
tescoban kaphat� "tesco gazdas�gos n�v�nyi olaj", ami 100% repceolaj. ezt is meg�rt�k, az egyik legeg�szs�gesebb olaj titokban kaphat� az egyik legrosszab h�r� szupermarketben
T�r�lt nick Creative Commons License 2007.12.16 0 0 20

Van m�s m�dszer is a margarin konzisztenci�j�nak be�ll�t�s�ra, mint a hidrog�nez�s. A piacvezet� Unilever (Rama, Liga, Delma, Flora, Bertolli, Rama Harmonia stb....) pl m�r �vek �ta felhagyott a hidrog�nez�ssel, �t�szterez�ssel emelik az olvad�spontot ill. kem�nyebb term�szetes zsirad�kokat haszn�lnak mint pl. k�kuszzs�r vagy p�lmaolaj.

K�l�nben a zs�ralap tran-szzs�rsav tartalm�nak k�ros volt�t m�g senki sem bizony�totta be, de a szervzetben a leboml�s folyamat�ban - elvileg - m�s anyagok is keletkezhetnek, mint a cisz-zs�rsavak eset�n. A k�t elnevez�s egy�bk�nt ugyanarra a molekul�ra vonatkozik, csak a k�z�pen l�v� kett�sk�t�s k�r�li t�rbeli elhelyezked�s m�s.

A gy�rt�k teh�t �vatoss�gb�l el�bementek az esetlegesen k�s�bb v�rhat� kritik�knak.....

El�zm�ny: n�z�pont (4)
T�r�lt nick Creative Commons License 2007.12.16 0 0 19
M�r megbocs�ss, de hogy egy zsirad�kb�l (legyen az olivaolaj) s�t�shez kevesebb kell, mint mondjuk napraforg�olajb�, nagy marhas�g.
El�zm�ny: k�khagyma (16)
T�r�lt nick Creative Commons License 2007.12.16 0 0 18

�gy van, a vaj a legt�bb szempontb�l jobb, mint a margarin. �zben nyilv�nval� - a term�szetes �zt a margarinban ar�m�val csak megk�zel�teni lehet -, tele van term�szetes vitaminokkal.

Az m�s k�rd�s, hogy a h�t�b�l kiv�ve nem kenhet�. Meg tele van koleszterinnel �s vannak emberek, akiknek ez bizony sokat sz�m�t.....Ha Neked m�g nem, �r�lj neki.

El�zm�ny: k�khagyma (9)
k�khagyma Creative Commons License 2007.12.16 0 0 17

otthon s�t�m a kenyeret, �gyhogy nem �rdekel, mib�l csin�lj�k a boltit. :-)

N�met vajat veszek, jobban megb�zom benne, mint a t�bbiben.

 

Egy�bk�nt �n is azzal �rtek egyet, hogy mindenb�l de m�rt�kkel.

 

El�zm�ny: vlevi (11)
k�khagyma Creative Commons License 2007.12.16 0 0 16

Tudod h�nyan k�rdezik ezt olyanok, akik alkalmank�nt 2 liter napraforg�olajban s�tik a r�ntotthusit?

5-6 szelet nat�r h�s kis�t�s�hez k�b� 3 ev�kan�lnyi ol�vaolaj el�g.

Akkor melyik a dr�g�bb?

(nem kell mindig r�ntotthusi! :-)) )

El�zm�ny: p�ria (13)
newPenion Creative Commons License 2007.12.16 0 0 15
A vaj sem olcs� dolog.

Am�gy azt vallom, hogy mindenb�l egy keveset.
Val�ban keveset.

A kenyeret lehet vaj/margarin n�lk�l is enni.
A krumplit lehet f�zni/p�rolni is, vagy h�j�ban s�tni.

Sz�val ha eleve visszaszor�tjuk a zs�rfogyaszt�sunk, akkor ez nem is olyan sz�rny� k�rd�s.

A topicc�mre a v�laszom: Mindkett�. (S�t, ha az ol�v�s margarin k�l�n kateg�ria akkor mindh�rom)
De legink�bb egyik sem.

-�dv!


El�zm�ny: p�ria (13)
newPenion Creative Commons License 2007.12.16 0 0 14
H�t persze hogy kital�lnak minden okoss�got.

Annyi teh�n a vil�gon nincs, ami megtermeln� azt a mennyis�g� tejet, ami csak Eur�pa tej-tejterm�k fogyaszt�s�hoz sz�ks�ges.

�s m�gis... :-)
El�zm�ny: vlevi (11)
p�ria Creative Commons License 2007.12.16 0 0 13
Ol�vaolaj, ok, azt k�ne haszn�lni. De ki tudja azt megfizetni.
El�zm�ny: T�r�lt nick (-)
weress Creative Commons License 2007.12.16 0 0 12
Mi p�ld�ul az�rt k�sz�t�nk vagy egy �ve kiz�r�lag h�zilagosan rozskenyeret, mert egyszer l�ttuk mib�l is k�sz�l ma a keny�r. Azon t�l, hogy biztosan tudjuk mi van benne, nem kicsit finomabb, r�ad�sul jelen�sen olcs�bb. Az elk�sz�t�se meg percek k�rd�se, naponta, k�tnaponta.
El�zm�ny: vlevi (11)
vlevi Creative Commons License 2007.12.16 0 0 11
Az�rt arra �n nem tenn�m r� a t�k�met, hogy ma kaphat� bolti vajak teljesen term�szetes m�don k�sz�lnek. Lehet k�sz�teni vajat k�p�l�ssel is, tejb�l, de ipari m�retekben m�r kital�lnak mindenf�le "okoss�got"
N�zted pl., hogy a keny�r mib�l k�sz�l manaps�g?
El�zm�ny: k�khagyma (9)
weress Creative Commons License 2007.12.16 0 0 10
Jah k�rem, �zl�seken nem lehet vitakozni. Vagy lehet, csak nem �rdemes.
El�zm�ny: k�khagyma (9)

Ha kedveled az�rt, ha nem az�rt nyomj egy l�jkot a F�rum�rt!